Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayБеларуската банкова система усети тежката стъпка от европейските

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayБеларуската банкова система усети тежката стъпка от европейските
Коментари Харесай

Сметките в Европа затворени за беларуските държавни банки

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pixabay

Беларуската банкова система усети тежката стъпка от европейските и американските наказания, наложени през лятото в отговор на репресиите и насилственото кацане на полети на Ryanair.
Европейските банки започнаха всеобщо да закриват кореспондентски сметки в долари и евро за беларуското " държавно управление ", без което е невероятно да се правят транзакции в две основни международни валути, съобщи finanz.ru.

Миналата седмица кореспондентските сметки на Беларусбанк, Белинвестбанк и Белагропромбанк бяха закрити от Deutcsche Bank, основна банка -кореспондент за държавните кредитни институции на републиката, оповестява " Наша Нива ", базирайки се на източници.
Белагропромбанк, една от трите банки, попаднали под глобите на Европейски Съюз, загуби кореспондентските си връзки освен с Deutsche, само че и с всички европейски сътрудници, в това число немската Commerzbank, DZ Bank, италианската Unione di Banche Italiane и полската PKO Bank.
Дори съветските " държавни " компании, в това число Сбербанк, ВТБ и Роселхозбанк, са отказали валутни покупко-продажби с Белагропромбанк.

Подобна обстановка се разви и в Беларусбанк и Белинвестбанк, които също бяха включени в листата на Европейски Съюз за наказания, написа „ Наша Нива “.
Двете тънки влакна, които държат банковия бранш на страната и които могат да се пресечен всеки миг, са европейското дъщерно сдружение на ВТБ (извършва интервенции за Беларусбанк) и основаната в Москва ТКБ банка, която държи евро сметки за Белагропромбанк.
Изолацията от международната парична система към този момент удари беларуския бизнес. 
Движението на валута е механически допустимо посредством „ дребни летища “ под формата на дребни белоруски и пределни съветски банки, само че всичко това затруднява осъществяването на съществуващите контракти и заплашва нови, съобщи един от бизнесмените пред „ NN “.
„ Преди беше скандал за тридневно закъснение на заплащанията, в този момент две седмици са като норма, защото парите обикалят половината свят, с цел да стигнат там, където би трябвало “, споделя той и прибавя, че частният бранш е евентуално да се преместите в други банки или да потърсите благоприятни условия в прилежащите страни.

Европейският съюз, припомняме, разгласи на 24 юни въвеждането на стопански наказания против режима на Александър Лукашенко за „ съществени нарушавания на правата на индивида “, „ брутално угнетяване на гражданското общество “, както и наложително кацане на полета на Ryanair в Минск, който Западът квалифицира като въздушно пиратство.
Всички белоруски банки с държавен дял над 50%, както и обособени дъщерни сдружения на Беларусбанк, Белинвестбанк и Белагропромбанк, попаднаха под глобите, забраняващи даването на финансиране за интервал над 90 дни.
Лукашенко, разяснявайки решението на Европейски Съюз, съобщи, че глобите значат „ изтощение “ и прикани да се потвърди това на процедура пред „ негодниците от другата страна на границата “. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР